2010-07-02 15:58:57• hírek • Szatmár.ro

Együtt táboroztak a családok

A Szatmári Római Katolikus Püspökség Család Munkacsoportja június 27. és július 2-a között rendezte meg a negyedik Egyházmegyei Családos Tábort.

A családos tábor már évek óta nagy népszerűségnek örvend az egyházmegye családjainak körében, így idén is gyerekzajtól volt hangos az erdődhegyi Helga Winter Közösségi Ház és környéke. A szervező Család Munkacsoport, a tábor öt napja alatt igyekezett a szülőknek és gyermekeiknek egyaránt értékes időtöltést nyújtani, így az elgondolkodtató előadások mellett, a játékra és szórakozásra is hangsúlyt fektettek.

Június 28-29-én Gadó János, a budapesti „Szombat" című kulturális folyóirat szerkesztője tartott délelőttönként előadásokat, melyek során a zsidó nép múltjáról és jelenéről beszélt, rávilágítva a zsidóságban lezajlott folyamatokra, a fejlődésre és kibontva a tragédiákhoz vezető feszültségek okait. Ahogy Gadó János elmondta, a prosperáló társadalom mutatója a fejlett zsidóság, a felmerült viszontagságok pedig általában egy adott ország zsidó lakosságát érintették először. Mindezek ellenére azonban „a zsidók megtartották a törvényeket, a törvények pedig megtartották a zsidókat", akik szellemi tőkéjükből mindig képesek voltak hatékony rendszert kiépíteni, újra és újra megerősödni.

Családos Tábor

Gadó  János előadásait nagy érdeklődés kísérte, a hallgatóság a szünetekben is kérdéseivel kísérte őt, és egy délutáni program helyett is megkérték: folytassa.

A tábor második részében, június 30-án és július 1-én Ft. Dr. Ágoston Ferencz krasznabélteki plébános tartott előadást a papság és a világiak viszonyáról. Ennek az egymás lététől függő létezési állapotnak az erővonalairól, a kapcsolat teológiai hátteréről beszélt, amely bár időben folyamatosan változott, mégis megtartotta sajátos jellegét, az ősegyház alapításától fennálló viszonyt és törvényeket. Az előadás számos olyan kérdést megválaszolt, amelyek a világiak feladatára, küldetésére vonatkozott, rámutatva a papsággal való közösségvállalás megkerülhetetlen jellegére.

Az előadások alatt a gyerekek korosztályuknak megfelelően vehettek részt különböző csoportfoglalkozásokon, majd délutánonként a szülőkkel együtt mérkőztek meg sportrendezvényeken, különböző vetélkedőkön, vagy próbálták ki ügyességüket a kézműves műhelyekben.

A családok csütörtökön este tábortűzzel búcsúztak a közösen eltöltött héttől, majd péntek reggel egy kirándulást követően indultak haza. A tábor a Szatmárnémeti Communio Alapítvány "Ökumenizmus és kultúrális diverzitás" című, C038-as projektjének keretén belül valósult meg, támogatta a Kormány Főtitkárságának Etnikumközi Kapcsolatok Főosztálya.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: